Amstel Graphics toont op Drupa een revolutie in nabewerking
Amstel Graphics is volop bezig met de voorbereidingen voor Drupa. De nabewerkingsspecialist staat in Messe Düsseldorf dagelijks paraat voor uitleg, klantafspraken en rondleidingen over de stands van de talrijke merken in het portfolio. Welke innovaties zijn er zoal te zien? Vader en zoon Jan en Ian Ceelen lichten tipjes van de sluier op. Vooral over het aanbod van Horizon is al veel te melden.
Bij Amstel Graphics in Amstelveen worden we, zoals gebruikelijk, hartelijk ontvangen met taart en meerdere keren koffie. Jan en Ian Ceelen gaan er eens goed voor zitten, want ’s werelds belangrijkste grafische vakbeurs - van 28 mei tot en met 7 juni - werpt een slagschaduw vooruit op Amstel Graphics als importeur, wederverkoper en servicespecialist van tientallen merken in de sfeer van print en print finishing. Bijna al die merken zijn tijdens Drupa met een stand vertegenwoordigd.
Hoe bereiden jullie je voor op Drupa?
Ian: ‘Enerzijds zijn wij druk bezig om de productkennis bij te houden van alle merken in het portfolio, die in Düsseldorf natuurlijk allerlei innovaties presenteren. Zo brengen wij medio april een meerdaags bezoek aan de productielocatie van Horizon in Japan. Daar worden wij volledig bijgepraat en zien wij live-demonstraties van de nieuwste nabewerkingsoplossingen. Anderzijds plannen wij volop afspraken in voor standbezoek tijdens de beurs. Zo kunnen wij dan de tijd nemen om met bezoekers gericht te kijken naar oplossingen voor hun vragen en uitdagingen.’
Hoe is Amstel Graphics zelf tijdens Drupa 2024 vertegenwoordigd?
Jan: ‘Wij hebben zelf geen stand. Dat geeft ons maximale flexibiliteit om onze energie en focus te richten op support naar de fabrikanten die wij vertegenwoordigen. Zo leveren wij monteurs aan voor de op- en afbouw van hun stands en de verzorging van de live-machinedemonstraties die plaatsvinden. Daarnaast geven wij op die stands dus uitleg aan klanten en andere geïntereseerden over de nieuwste machines en oplossingen. Wij zijn elke dag met minimaal 4 mensen op de beurs aanwezig. Er zijn permanent 2 mensen op de stand van Horizon actief. De overige medewerkers worden flexibel ingezet: met name in de andere stands van merken die wij vertegenwoordigen, waaronder Hunkeler en Komfi, een fabrikant van lamineermachines. Ook maken wij met een aantal klanten een grote beursronde langs onze partners. Zij kunnen zich daarvoor opgeven via onze website. De desbetreffende afsprakenplanner is ook te benaderen via de QR-code onderaan dit artikel.’
Horizon is al even genoemd. Hoe pakt deze wereldmarktleider in print finishing uit tijdens Drupa?
Jan: ‘Horizon heeft een stand van 1.658 m2 in Hal 6, F21-3. Daarnaast zijn bij allerlei printvendors, bijvoorbeeld Canon, HP en Fujifilm, Horizon-systemen te vinden. In totaal verscheept Horizon vanuit Japan en Horizon Duitsland 450 units naar Drupa, onderverdeeld in diverse grote systemen. Een groot deel van de totale business van Amstel Graphics heeft betrekking op Horizon. Wij zijn ook niet alleen distributeur voor Horizon in Nederland en de overige Benelux, maar – via subdealers – ook in Tsjechië, Slowakije, Roemenië en Bulgarije.’
Ian: ‘Veel fabrikanten zullen pas op Drupa hun belangrijkste innovaties uit de doeken doen, maar wij kunnen al behoorlijk wat zeggen over het aanbod van Horizon op Drupa. De stand bestaat uit 4 onderscheiden zones, waar beursbezoekers 6 keer per dag een rondleiding kunnen volgen. Bij specifieke vragen kunnen ze dan specialisten aanspreken, waaronder wijzelf. Dit zijn de zones:
- Zone A: “Smart book solutions” toont oplossingen voor slimme boekproductie. Hier zullen we diverse oplossingen vanaf de rol demonstreren, waarbij er zowel losbladig als voorgelijmde opties mogelijk zijn. Uiteraard speelt automatisering hier een grote rol en ontbreken de robotoplossingen niet. Maar denk bijvoorbeeld ook aan inline vellendruk van zowel boekomslag als binnenwerk met behulp van twee Ricoh-printers en een robotarm, inclusief afwerkingsapparatuur. Hiermee kun je in één doorgang, zonder dat je er omkijken naar hebt, boeken in A4- of A5-formaat produceren uit A3-vellen.
- Zone B: “Workflow & New Systems” gaat over onder meer de Horizon-cloudsoftware iCE LiNK als basis om machines aan te sturen door middel van JDF, en vervolgens feedback van de productie te krijgen. In deze zone introduceert Horizon ook een nieuwe garenloze bindmachine, een nieuwe hecht-vouw-trimoplossing en een hybride systeem voor rol- en losbladverwerking.
- Zone C: “New Focused Systems” gaat over nieuwe manieren van denken en werken. Zo wordt bijvoorbeeld het inzetten van boekblokken door middel van robotarmen gedemonstreerd. Hiermee kan werk van de operator worden weggenomen. Maar denk ook aan een printer waarbij de vellen direct naar het eindproduct worden gesneden door de Horizon SmartSlitter. En, last but zeker not least, zullen we hier ook de hardcover boekblokproductie-unit laten zien. Hierbij worden de endsheets en gazen toegevoegd, maar kunnen on the fly ook softcovers tussendoor worden geproduceerd.
- Zone D: “New Conventional Systems” omvat innovatie binnen conventionele nabewerkingsprocessen, maar ook weer vanuit een nieuwe manier van denken. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe oplossing voor het zadelhechten met variabele dikte. Vroeger had je daarvoor grote lijnen nodig; nu heeft Horizon daarvoor zeer compacte oplossingen beschikbaar. Daarmee bereik je op een snellere en slimmere manier hetzelfde doel. Door het vooraf meegeven van barcodes stelt de machine zichzelf namelijk automatisch in en ook omstellingen tussen productieruns van bijvoorbeeld een A4- of A3-magazine verricht de machine on the fly.’
De robotarm werd al even genoemd. Robotisering is bij Horizon een belangrijk thema?
Jan: ‘Jazeker. Denk bij Zone D bijvoorbeeld ook aan een B1 vouw- en palletiseerrobot, die een B1-vel, dus 70x100cm, vouwt naar een katern van 32 of 16 pagina’s en stapelt op de pallet. Daarna kan een Automated Guided Vehicle (AGV) die pallet transporteren naar een volgend nabewerkingssysteem. Zo’n innovatie leidt ook weer tot een gestroomlijnde, overzichtelijke workflow in de drukkerij. Robotisering is een belangrijke trend, vooral ook omdat personeel steeds schaarser beschikbaar is. Automatisering van de complete aan- en afvoer van papier in de drukkerij kan bijvoorbeeld ook door Horizon worden geregeld, oftewel het slim maken van de drukkerij door het juiste papier op het juiste moment op de juiste plek te hebben: naar de pers toe, maar ook van de pers af naar de verschillende opeenvolgende nabewerkingen.’
‘In al deze automatisering en robotisering in de afterpress loopt Horizon echt voorop. Als je van alle opties gebruikmaakt, heb je bij Horizon vrijwel geen handjes meer nodig. Mensen zijn snel overtuigd als wij bijvoorbeeld laten zien dat je in 5 minuten 5 verschillende vouwpatronen – weliswaar van één papierformaat – uit de machine kan laten komen.’
Nabewerking: een Drupa-ronde met Amstel Graphics
Naast uitgebreide informatie over Horizon op Drupa liepen we met Jan en Ian Ceelen een fictief rondje langs de velden van diverse andere fabrikanten van print- en nabewerkingsoplossingen die op Drupa exposeren, en waar Amstel Graphics informatie en support zal bieden:
• Hunkeler: de bekende specialist in papierverwerking vanaf de rol, houdt de innovaties op Drupa nog grotendeels geheim. Wat we wel weten? Oplossingen van de Zwitserse fabrikant zullen in de eigen stand én op 10 andere stands te bekijken zijn. En ook bij Hunkeler is robotisering een prominent thema.
• Komfi: een belangrijke fabrikant van thermische lamineermachines en UV spot/ vernismachines, laat een oplossing zien waarin spotvernissen en overtonerfolie in één run worden gecombineerd. Dat levert bijzonder gave resultaten op.
• Bacciottini: nauwkeurige, betrouwbare en vrijwel onderhoudsvrije automatische ril- en perforeermachines.
• GW is op Drupa aanwezig met complete snijstraten: van de pallet afpakken, automatisch van de achterkant inladen, schoon snijden en weer afstapelen.
• Layflat.com toont onder meer een nieuwe, bijzonder concurrerende oplossing om vlakliggende boeken te maken: vellen invoeren, rillen, belijmen aan beide kanten en aan elkaar plakken. Vervolgens kun je daarvan meteen een boek creëren. Sinds eind 2023 in het portfolio van Amstel Graphics zijn de eerste lijnen hiervan al bij Nederlandse boekproducenten geïnstalleerd.
• Horda, Mau Fung en Horizon leveren gezamenlijk een complete, geautomatiseerde oplossing voor het maken van boeken met harde band.
Tekst: Wim Danhof | Fotografie: Ruud Voest, Horizon
Wekelijks het laatste nieuws in je inbox met de PRINTmatters nieuwsbrief