Abonneren  Inloggen

Wat je wil weten over inkjet

7 februari 2022

De eerste editie van PRINTmatters magazine 2022 staat vol wetenswaardigheden over inkjet. Steeds meer drukkers ruilen offset of toner in voor deze techniek. Zelfs luxe autobrochures vinden hun weg naar de consument via deze techniek.

Betekent dit dat andere technieken uitgespeeld zijn? Absoluut niet. Veldhuis Media, dat vanwege hun giga-verhuisoperatie met een uitgebreid interview in deze editie te vinden is, kiest juist voor offset. Tegelijk zie je de laatste tijd steeds meer drukkerijen de stap maken naar inkjet.

Verloop Drukkerij stap in inkjet

Verloop Drukkerij in Alblasserdam bijvoorbeeld, dat onlangs hun 100-jarige jubileum vierde, stapt in inkjet. De jubilerende onderneming kijkt terug op 100 jaar, maar kijkt ook vooruit. Eind december plaatste het bedrijf een vellen inkjet machine van Kyocera, de TaskAlfa, en binnenkort staat daar een Canon iX 3200 inkjet vellen printer naast.

Strategische keuze

De stap in inkjet is een strategische keuze. Die bewering komt van business-strateeg Alec G. Couckuyt die uitgebreid ingaat op de ontwikkelingen van de techniek en investeringsoverwegingen belicht. Hij waarschuwt er voor bij zo’n beslissing het niet te laten bij vergelijken met offset en toner.

Canon, HP, Konica Minolta, Kyocera, Ricoh, Riso en Screen

Deze editie is een start van een serie over inkjet door Richard van Hoorn. Hij interviewde kopstukken van 7 leveranciers: Canon, HP, Konica Minolta, Kyocera, Ricoh, Riso en Screen. In de volgende edities gaan we daarbij in op de aspecten inkjet en automatisering, inkjet en nabewerking en inkjet en personeel/organisatie.

Gat tussen offset en toner

Los van bovenstaand interview sprak PRINTmatters uitgebreid met Kyocera, producent van inkjetkoppen die bij veel bekende merken in de machines zitten. Deze onderneming levert sinds 2 jaar zelf ook inkjetproductieprinters. ‘Onze vellenprinter is ontwikkeld om het gat in de markt te vullen tussen offset en toner,’ aldus Umair Chaudhry, sales director strategic accounts bij Kyocera Document Solutions Nederland. Volgens production print manager Jeantin Boltjes kan je er ‘belachelijk goedkoop’ mee produceren.

Portret van Yuwong Chou ADC Den bosch
Foto ; Pim Ras

Uitbreiding ADC Nederland

Ook in het uitgebreide interview met ADC Nederland-directeur Yuwong Chou komt inkjet aan bod. Het zou zomaar kunnen dat binnenkort het machinepark, dat qua inkjet al bestaat uit 2 Canon inkjet vellenprinters, binnenkort met nog eens 2 wordt uitgebreid. De groei van die onderneming is mede te danken aan een overnamestrategie.

Bootvluchteling geeft nu leiding

Met maar liefst 20 overnames in de afgelopen jaren is het een onderneming met 7 vestigingen, waarvan 2 in het buitenland, waar in totaal 125 mensen werken. Nog een keuze bij ADC: ze gaan naast groei voor diversiteit en inclusiviteit. Een bootvluchteling uit Vietnam stuurt nu een hele afdeling aan, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen een kans en ook ouderen wordt een plek gegund. ‘Onze oudste medewerker is 84.’

Ook lezen?

Ook deze editie is weer meer dan de moeite waard. Naast bovengenoemde artikelen lees je over veel meer boeiende onderwerpen. Wil je dit nummer ook lezen? Neem dan een proefabonnement en kies voor nazending.

Proefabonnement nemen