Abonneren  Inloggen

Anderhalvemeterdrukkerij

4 augustus 2020

Het nieuwe normaal is abnormaal. Maar wel een abnormaal om serieus te nemen. Robbert Delfos, hoofdredacteur PRINTmatters, zet zo zijn vraagtekens bij de 'anderhalvemeterdrukkerij'. In de juni-editie schreef hij over de anderhalvemeter, die volgens hem in de meeste (grafimedia)bedrijven bijna niet te realiseren is. Voor de verandering plaatsen we deze column ook eens online.

Volgens mij lukt het niet om die anderhalvemetermaatregel in bedrijven echt te realiseren. Thuiswerken werkt het meest preventief, wat afstand houden betreft. Ik stel mij een anderhalvemeterdrukkerij voor. Dat is, voor de liefhebbers, ruim de lengte van een B0-drukvelformaat. Dat is ruim 140 centimeter. Dit soort drukformaten kom je in offsetvellendruk beperkt tegen, omdat ze zo enorm zijn. Filmposter- of verpakkingsdrukkers zien dat soort grote vellen door hun machines glijden.

Mammoetpersen bij VOB

Ik herinner mij ineens mijn bezoek aan VOB in Hardenberg vorig jaar. Deze display- en verpakkingsdrukkerij drukt op mammoetpersen, zoals de Koenig & Bauer Rapida 164. Daar gaan vellen van 120 x 164 centimeter doorheen. Wist je trouwens dat zo’n pers 160.000 kilo weegt? Onvoorstelbaar toch? Maar ik droom even weg. Weg van de harde sociaal-economische realiteit van vandaag.

Een derde van de werknemers in het ‘grafische’ moet op zoek naar ander werk

De situatie in de grafimediabranche is bar en boos. Er wordt veel gesproken over het nieuwe normaal. Maar dit nieuwe normaal in niet normaal. Het is abnormaal. Bij veel bedrijven is de omzet enorm teruggevallen. De brancheverenigingen spreken over alarmerende berichten. In Duitsland verwacht men dat de helft van de 8000 grafimediabedrijven het einde van de zomer niet haalt. De FNV schat in dat een derde van de werknemers in het ‘grafische’ op zoek moet naar ander werk. En dan moet je als ondernemer en met elkaar ondertussen ook nog eens allerlei extra maatregelen nemen om alle gezondheidsmaatregelen in goede banen te leiden. Goed dat dat gebeurt, met aangepaste roosters, stickers, linten en hygiènedisplays. Lekker voor de print en signbedrijven die in dit gat in de markt stapten.

Toch dichtbij komen om even een filmpje te laten zien

Eigenlijk moet je dus thuiswerken. Maar in productiebedrijven moeten mensen aanwezig zijn. Ondanks alle goede bedoelingen denk ik dat die anderhalvemetersystemen bij vrijwel elk onderneming lekkages vertonen. Je ziet het ‘grensoverschrijdend’ gedrag overal om je heen. In steden en zelfs op rustige wandelpaden. Er zijn nou eenmaal mensen die het niet snappen of niet willen snappen, ook in bedrijven. Die toch dicht bij je komen om even een filmpje op hun mobiel te laten zien. Die voordringen bij het naar binnengaan van de sanitaire ruimte. Die proberen te overleggen op afstand, maar daarbij luid lachen. Dat laatste is fijn. Zo’n team- of familiegevoel moet je koesteren in het bedrijf. Maar toch … Mijn advies: respecteer de ander en dus die anderhalvemeterdrukkerij. Of is straks een bedrukt mondkapje voor elke werknemer het nieuwe abnormaal?

Uw vacature insturen

Met een vacature op PRINTmatters bereikt u maandelijks bijna 15.000 grafische professionals. En dat voor slechts €150,- voor een hele maand.

Vacature insturen